Wat is SEO?

Zo, ben jij op het punt gekomen dat je ook meer bezoekers op je website wilt? Wil jij hoger eindigen in zoekmachines? Middels deze blog kom je erachter hoe jij je website kunt boosten door inzet van SEO!

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie) en wordt gebruikt om websites te optimaliseren zodat deze beter scoren in zoekmachines. Hierbij is Google de grootste en meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Er zijn meerdere facetten die bepalen hoe sterk jouw domein is en op welke positie je eindigt. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het goed om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen on-page SEO en off-page SEO. 

Met on-page SEO optimaliseer je factoren bij jou op de website. Op die manier zorg je dat zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat. Denk hierbij aan de content (tekst, afbeeldingen en video’s) maar ook de techniek (bijvoorbeeld codering en laadsnelheid van de website).  

Met off-page SEO zijn alle factoren buiten je eigen website om die bijdragen aan de autoriteit van je website vanuit de zoekmachines. Denk hierbij aan backlinks en de invloeden van social media die de betrouwbaarheid van jouw website kunnen verhogen.  

Google zoekopdracht Boost Creators

Zo werkt Google

Google heeft in principe maar één doel: het beste zoekresultaat bieden op jouw zoekopdracht. Zo’n zoekopdracht bestaat uit één of meerdere woorden. Dit noemen we ook wel zoekwoorden. Wees je er overigens ook van bewust dat je niet op internet zoekt maar in de database van Google (of de desbetreffende zoekmachine die je gebruikt). De database van Google is opgebouwd door de jaren heen en bestaat inmiddels uit miljarden webpagina’s. En de aantallen nemen met de dag nog steeds toe!  

Om deze webpagina’s te indexeren heeft Google een programma geschreven. Deze ‘bot’ bezoekt webpagina’s en beantwoordt een lange vragenlijst. De resultaten worden vervolgens opgeslagen in de database. Wanneer jij iets opzoekt in Google, wordt achter de schermen gekeken naar welke zoekwoorden er zijn gebruikt en welke webpagina’s hier het beste bij aansluiten. Met als resultaat dat jij een selectie krijgt van meest relevante pagina’s tot minst relevant. And that’s where SEO comes in! Door SEO toe te passen probeer je ervoor te zorgen dat jouw webpagina het meest relevant is voor een zoekopdracht.  

Daar gaan we

Door SEO toe te passen probeer je jouw webpagina zo relevant mogelijk te maken voor een zoekopdracht. Door verschillende strategieën toe te passen op het gebied van contenttechniek en autoriteit kun je hier op inspelen. 

Content

Hier wordt alle inhoud van je website mee bedoeld, zoals: tekst, afbeeldingen en video’s. Jup, wij zien helaas vaak dat technische aanpassingen niet volledig zijn doorgevoerd. Google kan die niet op de juiste manier indexeren, waardoor jouw website de bovenste plek niet kan bemachtigen. Het is dus zaak dat je Google helpt te begrijpen wat deze inhoud nu exact is. Dit kun je doen door de juiste woorden te gebruiken, woordvolume en deze op de juiste plek te zetten.   

Techniek

De belangrijkste vraag hier is of jouw website zoekmachinevriendelijk gecodeerd is? Mocht je gebruik maken van Wordpress of bijvoorbeeld WIX.com dan kun je ervan op aan dat deze systemen in de basis goed gecodeerd zijn, waardoor optimalisatie in de code in principe niet nodig is. Waar je wél direct invloed op kan hebben is de laadsnelheid van de website. Zorg dat je geen grote bestanden op je website plaatst. 

Autoriteit

Een backlink is een link van een externe website naar jouw website en zijn een belangrijke indicatie voor de zoekmachine hoe betrouwbaar en autoritair de website is. De realiteit is echter dat je hier moeilijk invloed op kan uitoefenen. Iets wat mogelijk helpt is een blogbericht schrijven en publiceren op een andere website. Hier worden dan vaak jouw gegevens – en dus je website! – ook gepubliceerd. Plus, je brengt jezelf onder de aandacht bij de bezoekers van die website. 

Zo, nu ben je bekend met de beginselen van SEO. In een volgende blog zoeken we de verdieping. ?

Ben je benieuwd hoe jouw website scoort in de zoekmachine? Doe gratis een SEO-check. Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar info@boostcreators.nl en wij sturen de resultaten naar je toe.